Joost Koning
Van Leeuwen Buizen Nederland
Onze behoefte aan interactie blijft sterk, maar de manier waarop we communiceren blijft veranderen. De beschikbaarheid van nieuwe digitale communicatiemiddelen en onze groeiende behoefte aan snellere en slimmere interactie dragen bij aan deze voortdurende verandering.
Wat betekent digitalisering voor onze markt en hoe beïnvloedt het de binding met onze klanten? Wat heeft Van Leeuwen op dit gebied te bieden? Mijn naam is Joost Koning, manager Marketing and Business Development bij Van Leeuwen in Nederland. Mijn antwoorden hierop vindt u in deze blog. Daarnaast laat ik zien dat digitalisering persoonlijk klantcontact niet vervangt, maar er juist meer ruimte voor biedt.
Digitalisering is een ruim begrip dat op verschillende manieren wordt toegepast in bedrijfsstrategieën. Voor ons staat bij digitalisering één vraag centraal: hoe kunnen we onze klanten zoveel mogelijk efficiëntie en gemak bieden? Met andere woorden, hoe kunnen we onze klantgerichtheid verder verbeteren door digitale oplossingen aan te bieden?
Om te beginnen moeten we onze interne processen digitaliseren. Ten tweede betekent het dat we onze klanten verschillende digitale oplossingen moeten bieden. We hebben niet alleen een webshop en een certificatenportal, maar koppelen ons softwaresysteem regelmatig aan het systeem van onze klant via EDI. Hiervoor zijn veel verschillende manieren.
EDI is geen nieuwe technologie. Het concept voor elektronische gegevensuitwisseling (Electronic Data Interchange, of EDI) werd al in de jaren zestig van de vorige eeuw uitgevonden. De digitale gegevensuitwisseling met onze klanten en leveranciers helpt ons om onze service te verbeteren en levert veel voordelen op voor onze klanten. Daarom hebben we veel geïnvesteerd in het uitbreiden en verbeteren van onze EDI-verbindingen. In sommige situaties vindt het gehele bestelproces plaats via EDI, in andere wordt EDI alleen gebruikt voor het verzenden en ontvangen van orders of facturen. Bedrijven die bepaalde processen via EDI met elkaar verbinden, verminderen het risico op fouten en verbeteren de betrouwbaarheid in de toeleveringsketen. Daarnaast bespaart deze manier van werken natuurlijk ook veel tijd en kosten.
We digitaliseren ook interne, tijdrovende processen. Dit leidt tot meer efficiëntie en een hogere kwaliteit van ons werk. Een voorbeeld hiervan is de registratie van materiaalcertificaten die we van onze leveranciers ontvangen. Door gebruik te maken van intelligente software digitaliseren we dit proces volledig. Verder werken we er aan om bestellingen die we als PDF ontvangen automatisch in ons systeem in te voeren. Dit betekent dat we gegevens niet meer handmatig hoeven over te nemen.
In onze branche is direct en persoonlijk contact nog steeds erg belangrijk. De angst dat dit zal verdwijnen door digitalisering is onterecht. Integendeel! Door het digitaliseren van tijdrovende taken zoals het invoeren van bestellingen en het verwerken van paklijsten, ontstaat meer ruimte voor verder kwalitatief, persoonlijk klantcontact.
Uiteindelijk beslist de klant of deze kiest voor digitale oplossingen of verbindingen. We passen ons aanbod aan de behoeften van de klant aan. In onze branche zien we dat klanten nog steeds behoefte hebben aan telefonisch contact. Hier zijn we dan ook altijd op voorbereid. De behoefte aan digitale interactie groeit echter, met name bij de jongere generaties. Voor ons ligt de interessante uitdaging om nieuwe manieren van digitaal klantcontact tijdig te identificeren en deze vervolgens mogelijk te maken. De digitale ontwikkelingen zullen de komende jaren naar verwachting namelijk steeds sneller gaan.
Bent u geïnteresseerd in gespecialiseerde inhoud zoals deze? Volg ons op LinkedIn. Hier delen we regelmatig waardevolle informatie over onszelf en de staalmarkt.